Share to Facebook Share to Twitter Bookmark and Share
File #: 20-0148    Name: Apex Expansion Study
Type: Agenda Item Status: Agenda Ready
In control: Parks, Recreation, and Open Space Advisory Board
On agenda: 2/13/2020 Final action:
Title: Consider/Discuss the Apex Centre Expansion and Renovation Study Results prepared by Brinkley Sargent Wiginton Architects, Inc. (BSW) of Dallas, Texas.
Date Ver.Action ByActionResultAction DetailsMeeting DetailsVideo
No records to display.
Title
Consider/Discuss the Apex Centre Expansion and Renovation Study Results prepared by Brinkley Sargent Wiginton Architects, Inc. (BSW) of Dallas, Texas.

Summary

COUNCIL GOAL: Enhance the Quality of Life in McKinney
(5A: Create Affordable Recreational and Cultural Arts Activities for
All Ages Throughout the City)
(5E: Develop sustainable quality of life improvements within the City of McKinney)
MEETING DATE: February 13, 2020

DEPARTMENT: Parks and Recreation

CONTACT: Michael Kowski, Director of Parks and Recreation

ITEM SUMMARY:
* In February of 2019, the McKinney Community Development Corporation (MCDC) awarded funding to hire an architect to, among other things, study the viability and develop concept plans for the potential expansion of the Apex Centre located in Gabe Nesbitt Community Park. BSW was selected via a competitive RFQ process and, in conjunction with staff, will deliver the results of their analysis and present potential options for review and consideration.

BACKGROUND INFORMATION:
* The Apex Centre opened in 2017 and has more than 5,500 family and individual memberships, which translates into approximately 20,000 unique customers.
* This popularity has resulted in a positive financial outlook that has moved the Apex Centre into operating as a self-sufficient, cost-neutral community asset.
* In order to serve our fast-growing community and maintain a cost recovery model, the current 80,000 sq. ft. facility will require an expansion of the building envelope and rearrangement of the existing floorplan.
* Space for an expansion to the east was designed into the existing site plan in anticipation of enlarging the building footprint in the future.
* The City engaged BSW and its partner consultants to assess and verify the amount, location and type of additional square footage required to serve our fast-growing community, either via a new facility elsewhere in the City or as an expansion to the Apex Centre.
* This process invol...

Click here for full text